Programok

Népszokásokhoz, hagyományokhoz kötődő rendezvényeink mellett számos állandó programmal várjuk látogatóinkat. Legnépszerűbb az idegenvezetéssel kísért malomtúránk és tanösvényünk a közeli Vízfő-forráshoz, mely nemcsak a vízimalmot működteti, de az Orfűi-patakot és a tavakat is táplálja!

Hagyományos kenyérsütési bemutatónk, mely a tészta gyúrásától  egészen a fatüzelési kemencéből kikerülő ropogós, illatos cipók felszeléséig tart, évek óta közkedvelt programja kicsiknek és nagyoknak. A csoport létszámától független program népszerű változata a sütő iskola, ahol a kenyerek mellett a cipókészítés fortélyait is hazavihetik az érdeklődők!

A programokra előzetes bejelentkezés és időpont egyeztetés szükséges elérhetőségeinken!


Malomtúrák idegenvezetővel – “A búzától a lisztig”

A Malommúzeum az őrlés történetét mutatja be a már őskorban is használt dörzsölőkövektől kezdve napjaink őrlési technológiájáig. A múzeumban két malomtípus is megtekinthető. Az egyik a Mekényesről áttelepített, egykoron lóhajtásos szárazmalom olajütővel, a másik a Vízfő-forrás patakjára települt XIX. századi vízimalom. A malom május 1-től szeptember 30-ig, hétfő kivételével minden nap, 10.00-17.00 között, szezonon kívül időpont-egyeztetéssel, vezetett túrák keretében látogatható. A kísérő nem csupán mesél az orfűi malmok működéséről, hanem a túra végén működés közben is megmutatja a vízimalmot. Iskolás csoportoknak lehetőségük van, hogy kvíz formájában adják vissza a malomban látottakat és hallottakat.

Időtartam: kb. 25-35 perc (érdeklődéstől függően).

Csoportoknak előzetes bejelentkezés és időpont egyeztetése javasolt!

Hagyományos kenyérsütési bemutató – “A liszttől a kenyérig”

A molnár nyári konyhájának kemencéjét a mai napig használjuk. A hagyományos kenyér különlegessége abban rejlik, hogy tésztáját – előzőleg érlelt kovásszal – kézzel dagasztjuk, s időt hagyunk neki, hogy rendesen megkeljen, majd a fatüzelésű kemencében ropogósra süljön. A teljes folyamat időtartama így kb. 3,5 óra, melynek végén a program résztvevői 15 db (közel egy kg-s) cipót vihetnek haza, vagy akár helyben, a diófa árnyékában rögtön el is fogyaszthatják. A kenyérsütési bemutatónak vannak látványosabb (dagasztás, cipózás, „virgolás”, bevetés a kemencébe) és kevésbé látványos szakaszai (kelesztés, sütés), ezért a program jól kombinálható a malmok megtekintésével vagy a Vízfő-tanösvényen tett sétával.

A programnak a csoport létszámától függetlenül fix ára van: 12.000 Ft.

Időtartam: kb. 3,5-4 óra (érdeklődéstől függően).

Csoportoknak előzetes bejelentkezés és időpont egyeztetése szükséges!

Sütő-suli

A Sütő-suli, több mint tíz éve ismerteti meg a résztvevőket a hagyományos, kemencében sült tésztaféleségek készítésének fortélyaival. Míg a finomságok a kemencében pirulnak, a gyerekek papírcsónak versenyt rendezhetnek a malomárokban. A gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt sok újdonságot tanító foglalkozásokat június és augusztus között hirdetjük meg.

Előzetes bejelentkezés és időpont egyeztetése szükséges!

Vízfő-tanösvény és erdei tornapálya

A malomtól indul a négy állomásból álló, kb. 1-1,5km hosszú Vízfő-tanösvény és erdei tornapálya, amely a környék épített és természeti értékeit mutatja be. A tanösvény érinti a Vízfő-forrást, ahonnan a vízimalom is kapja vizét, valamint a 2002-ben méltán műemlékké nyilvánított, Csete György-féle Forrásházat, vagy – ahogy a helyiek nevezik – Gombát. A tanösvény útvonalán található továbbá a Mecsek Háza, ahol érdekes ásvány kiállítás tekinthető meg, valamint a helyi barlangokról szerezhetünk bővebb ismereteket. A vállalkozóbb szelleműek (korosztálytól függetlenül) földalatti földrajz órán, vagy kalandos barlang-túrán vehetnek részt a helyi barlangászok vezetésével.
A tanösvényt – télen vagy nyáron – mindenképp érdemes végigjárni!

Malom Pince

A Malom Pince nyári melegben kellemes hűssel, esőben menedékül szolgál. S tűzzön a nap, vagy szakadjon az eső, egy pohár pécsi cirfandli, vagy egy csésze kávé minden időben jó kedvre deríti kortyolóját. Kötelező megkóstolni a szomszédos falu, Magyarhertelend házi főzésű, Hertelendi Kapucinus sörét is!

Mindemellett ajándéktárgyak (kézzel szitázott, egyedi tervezésű Malommúzeumos pólók) és a baranyai táj érlelte válogatott termékek (Orfűi méz, gyümölcs teák, száraz tészta) is szerepelnek a kínálatban.

A Malommúzeum hangulatos kertje kiválóan alkalmas szabadtéri rendezvények megtartására, amelyhez a Malom Pince szolgáltatásai igénybe vehetőek.