Orfű

Orfű község a Mecsek hegyhát közepén fekszik, Pécstől 14km-re. A település legnagyobb nevezetessége a három mesterséges tó, melyet 60-as és 70-es években hoztak létre. Az Orfűi- és a Pécsi-tó turisztikai, míg a Hermann Ottó-tó tájvédelmi jellegű.

Orfű, a Mecsek Északi oldalán a vele közös igazgatás alá tartozó négy kis településsel (Mecsekrákos, Bános, Mecsekszakál, Tekeres) a tórendszer körül helyezkedik el. Az állandó lakosság 700 fő, ez nyáron az idegenforgalmi szezonban eléri a 15000-es lélekszámot is.

Az 1960-as évek elején mesterségesen kialakított tavaknak vízutánpótlását átfolyásos rendszerben a Malommúzeumtól 400 méterre található Orfűi barlang Vízfő-forrásból eredő kis patak biztosítja. E patak vize hajtja az újra működő, korhű gépekkel helyreállított Orfűi malmot.

A Vízfő-forrás a szárazmalom melletti köves úton kellemes erdei sétával közelíthető meg. A forrás mellett épített Tulipán formájú szivattyúházban elhelyezett gépek a környék részbeni ivóvíz ellátását biztosították.

Kikapcsolódás Orfűn

Orfűn kicsik és nagyok is egyaránt jól szórakozhatnak. Csobbanhat a strandon vagy a termál- és élményfürdőben is. Itt a vízi sportok szerelmesei és a horgászat szerelmesei is hódolhatnak kedvenc időtöltésüknek.

A természetkedvelők kirándulhatnak az Abaligeti-barlangban, megnézhetik a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzetet, tanösvényeken, túraútvonalakon kirándulhatnak, a gyerekek pedig erdei iskolában játszva tanulhatnak.

Orfű osztálykirándulások, nyári táborok és családi nyaralások kiváló helyszíne. Unatkozni ezen a természetközeli, csendes településen sem fognak, hiszen, túrázhat gyalog vagy biciklivel, lovagolhat, csónakázhat, teniszezhet, vagy akár vadászhat is.

A kultúra és múlt iránt érdeklődők megtekinthetik Malommúzeumunk mellett megtekinthetik a Tájházat és a Kemencés Udvart, valamint az építészeti emlékeket. A kézművesség kedvelői a helyi Kézműves Egyesület jóvoltából megtekinthetik a Kézművel Alkotóházat. A idelátogatók megismerkedhetnek a helyi termékekkel, és természetesen meg is vásárolhatják azokat.

orfu