Állandó programok

Malomtúrák idegenvezetővel – “A búzától a lisztig”

A Malommúzeum az őrlés történetét mutatja be a már őskorban is használt dörzsölőkövektől kezdve napjaink őrlési technológiájáig. A múzeumban három malomtípus is megtekinthető. Az egyik a Mekényesről áttelepített, egykoron lóhajtásos szárazmalom olajütővel, a másik a Vízfő-forrás patakjára települt XIX. századi vízimalom, s a múzeum legújabb látványossága a 2015-ben épült papírmalom. A malom május 1-től szeptember 30-ig minden nap, 10.00-17.00 között, szezonon kívül időpont-egyeztetéssel, vezetett túrák keretében látogatható.

Csoportoknak előzetes bejelentkezés javasolt. Itt találja elérhetőségeinket.

A malomtúra időtartama: kb. 45 perc (érdeklődéstől függően).

 

Hagyományos kenyérsütési bemutató – “A liszttől a kenyérig”

A molnár nyári konyhájának kemencéjét a mai napig használjuk. A hagyományos kenyér különlegessége abban rejlik, hogy tésztáját – előzőleg érlelt kovásszal – kézzel dagasztjuk, s időt hagyunk neki, hogy rendesen megkeljen, majd a fatüzelésű kemencében ropogósra süljön. A teljes folyamat időtartama így kb. 3,5 -4 óra, de a végén a program résztvevői 15 db (egyenként 3/4 – 1 kg-os) cipót vihetnek haza, vagy akár helyben, a diófa árnyékában rögtön el is fogyaszthatják.
A kenyérsütési bemutatónak vannak látványosabb (dagasztás, cipózás, „virgolás”, bevetés a kemencébe) és kevésbé látványos szakaszai (kelesztés, sütés), ezért a program jól kombinálható a malmok megtekintésével, vagy a Vízfő-tanösvényen tett sétával.

A kenyérsütési bemutatónkra csoportoknak előzetes bejelentkezés és időpont egyeztetése szükséges! Itt találja elérhetőségeinket.

 

GARAT

A múzeum új fogadóépülete a belépőjegyek vásárlásán túl, egy jó kávé, vagy frissítő elfogyasztására is lehetőséget nyújt. Annak, pedig, aki nem a volán mögött folytatja az utat, a szomszéd falu házi főzésű sörét, a Magyarhertelendi kapucinust is érdemes megkóstolnia.

A GARAT polcain helyi termékek és ajándéktárgyak közül válogathat (hidegen sajtolt olajok, kencék, medvehagyma, házi lekvárok, mézek, antik cementlapok, fazekas portékák), és ugyanitt megtalálhatók grafikaműhelyünk aktuális termékei is (szitanyomott pólók, vászontáskák).

 

Vízfő-tanösvény

A malomtól indul a négy állomásból álló, kb. 1-1,5 km hosszú Vízfő-tanösvény és erdei tornapálya, amely a környék épített és természeti értékeit mutatja be. A tanösvény érinti a Vízfő-forrást, ahonnan a vízimalom is kapja vizét, valamint a 2002-ben méltán műemlékké nyilvánított, Csete György-féle Forrásházat, vagy – ahogy a helyiek nevezik – Gombát. A tanösvény útvonalán található továbbá a Mecsek Háza, ahol érdekes ásvány kiállítás tekinthető meg, valamint a helyi barlangokról szerezhetünk bővebb ismereteket. A vállalkozóbb szelleműek (korosztálytól függetlenül) földalatti földrajz órán, vagy kalandos barlang-túrán vehetnek részt a helyi barlangászok vezetésével.
A tanösvényt – télen vagy nyáron – mindenképp érdemes végigjárni!